Søvn og hormoner: Hva du trenger å vite

Søvn og hormoner: Hva du trenger å vite

Du har sikkert hørt uttrykket "du er hva du spiser", men hva med "du er hvordan du sover"? Velkommen til et grundig dypdykk i hvordan søvn, eller mangel på den, kan ha en stor innvirkning på hormonene dine og dermed direkte påvirke alt fra humør og energinivåer, til appetitt og vekt. Og la oss ikke glemme, hos Uthvilt.no har vi noen verktøy for å hjelpe deg med å ta tilbake kontrollen over søvnen din. 

 • Lær mer om sammenhengen mellom kvaliteten på søvnen din og hormonene dine.
 • Utforsk forskningen bak konsekvensene av søvnmangel og dårlig søvnkvalitet.
 • Oppdag praktiske tips og produkter for å forbedre søvnkvaliteten og opprettholde en sunn hormonbalanse. 

Søvn og hormoner: En avgjørende sammenheng

Har du noen gang lurt på hvorfor du får en søtsug om kvelden etter en natt med dårlig søvn? Eller hvorfor du føler deg mer stresset ut når du ikke får nok zzz's? Det viser seg at søvn har en stor innvirkning på hormonene våre, som igjen påvirker et bredt spekter av kroppens funksjoner - fra appetittkontroll og humør, til energinivåer og veksthastighet.
 • Søvn og leptin: Ved søvnmangel, produserer kroppen mindre leptin, hormonet som signaliserer til hjernen at du er mett. Resultatet? Du får lyst på alle kaloritunge matvarer du kan tenke deg.
 • Søvn og ghrelin: Samtidig som produksjonen av Leptin synker ved søvnmangel, øker produksjonen av Ghrelin - hungerhormonet.
 • Søvn og insulin: Litt søvnmangel kan føre til lavere insulinfølsomhet, som potensielt kan føre til type 2 diabetes over tid.
 • Søvn og kortisol: Kronisk søvnmangel kan resultere i økt produksjon av det stressrelaterte hormonet kortisol, som kan bidra til angst, depresjon og hjertesykdommer.

Søvn, hormoner og langsiktige helseproblemer

Dette er bare noen av de mange hormonelle ubalansene som kan oppstå fra kronisk dårlig søvn eller søvnunderskudd. Det er derfor det er så viktig å gjøre søvn til en prioritet i din daglige rutine. Selv en liten endring, som å gå til sengs en time tidligere, kan ha betydelige positive effekter på hormonbalansen din.

Praktiske tips for bedre søvnkvalitet

Å forbedre søvnkvaliteten din trenger ikke å være et ork. Noen små justeringer i livsstilen din kan ha en stor innvirkning. Her er noen praktiske tips som kan hjelpe deg:
 • Hold deg aktiv: Regelmessig mosjon bidrar til bedre søvn.
 • Gjør soverommet til en søvnvennlig sone: Hold det mørkt, kjølig og stille. Også, invester i en god madrass og pute for å maksimere komforten.
 • Unngå skjermer før sengetid: Lys fra skjermer kan forstyrre produksjonen av melatonin, søvnhormonet.
 • Unngå koffein og alkohol: Disse kan betydelig påvirke kvaliteten på søvnen din.

Våre produkter kan hjelpe!

Vi hos Uthvilt.no er klare til å hjelpe deg med å oppgradere din søvn gjennom våre nøye utvalgte produkter. For eksempel, Drømmeputen, en innovativ gele-pute som forbedrer ergonomien og gir kjølende ventilasjon. Eller våre snorskestopp-produkter, som hjelper å øke luftgjennomstrømningen i nesen for de med snorking eller nesetetthet. Ta kontroll over kvaliteten på søvnen din i dag og opplev en mer avslappet og uthvilt morgen!
Tilbake til bloggen